Jdi na obsah Jdi na menu
 


   Pohled do historie českého Rock ‘n‘ Rollu

 

Historicky prvním klubem akrobatického rokenrolu v ČSSR byl Společenský taneční klub Kulturního domu dopravních podniků v Praze. Založili jej Karel Pecháček, Ivana Poláčková a Vasil Gjurov.

 

Postupně si rokenrol nacházel své příznivce po celé republice, a tak vznikaly další kluby nejen v Praze, ale například v Plzni, Ústí nad Labem, Brně, Mladé Boleslavi, Karlových Varech a v Bratislavě. V tomto období se akrobatický rokenrol stal součástí organizace s názvem Český svaz amatérského společenského tance (ČSAST).

 

1983   první soutěž v akrobatickém rokenrolu, pořádaná v lázeňském městečku Mšené.

 

Rok 1984 se stal klíčovým obdobím v historii akrobatického rokenrolu v ČSSR.

 

Z hlediska organizace soutěží byl rok 1984 velice významný nejen proto, že vzrostlo množství realizovaných závodů, ale především kvůli tomu, že se konalo historicky první mistrovství ČSSR v akrobatickém rokenrolu. Soutěž byla uspřádána v Praze v Paláci kultury a zúčastnilo se jí 56 tanečních párů. Titul mistrů ČSSR získal Vasil Gjurov spolu s Ivanou Poláčkovou.

 

1986  se oná první MS v juniorských kategoriích. ME pak o dva roky později.

 

1990   existují dva svazy (český a slovenský) akrobatického rokenrolu, které jsou sdruženy  pod názvem Československý svaz akrobatického Rock and Rollu.

         Ve stejném roce dosahuje Česká republika prvního většího úspěchu na mezinárodním poli. Stalo se tak zásluhou Vasila Gjurova a Jany Petrové, kteří skončili na MS (Luzern) ve Švýcarsku na šestém místě. Vasil G. s Janou P. předvedli ve finálové sestavě dvě dvojná salta.

 

1994   na MS v Bratislavě se poprvé mistrem světa v kategorii A stává  český rokenrolový  pár Michaela Večeřová a Roman Kolb.

 

 

 

Ve stejném roce se na MS, které se koná v Lyonu (Francie) stává světovým šampiónem v kategorii junior, český pár Markéta Hilgerová a Radek Věrčák.

 

1995   se WRRC, stává přidruženým členem velké mezinárodní organizace International dance sport federation, aby se pokusila společnými silami prosadit taneční sport na olympijské hry.    

 

 

 

 

ME Francie – manželé Kordačovi přivážejí z Valencie první evropské zlato pro Českou republiku.

 

 

Fenomenální Roman Kolb završuje svou kariéru pátým titulem mistra světa v Karlsruhe. Poslední titul získal s Kateřinou Fialovou – Kolbovou. 

 

 

2005   ME Rakousko – David Kejklíček a Barbora Šemberová se stali mistry Evropy  v kategorii žáci.

 

     Poprvé se u nás (Jihlava) koná Světový a Evropský pohár v kateg. žáci, junior a B. 

 

 

 

2006   akrobatický rokenrol  byl právě v tomto roce nejvíce prezentován v českých médiích a to i celostátního charakteru. Rok 2006 se tak z hlediska mediálního stal rokem zlomovým. Náš sport byl celkově cca 415 min. prezentován široké veřejnosti což je historický rekord v tomto sportovním odvětví. Sezóna 2005/06 patří k mediálně nejúspěšnějším a to nejen díky TV, ale i rozhovorům a upoutávkám na soutěže v rozhlase a tisku.  

 

   

 

V dnešní době má světová rokenrolová federace, která organizuje soutěže, vydává směrnice, každoročně svolává valnou hromadu, pořádá trenérské semináře a mezinárodní porotcovské zkoušky, třicet svazů. 

 

 

 

Rokenrol je dnes dynamicky se rozvíjejícím sportem a je určen pro všechny věkové kategorie od nejmenších až po ty dříve narozené. Akrobatický rokenrol je sport na rozhraní tance, gymnastiky, aerobiku a sportovní akrobacie. Svými výsledky se v posledních letech zařadil mezi nejúspěšnější sporty v ČR. 

 

 V dnešní době má akrobatický rokenrol jedenáct soutěžních kategorií, a to:

 

 Děti, Žáci, Junior, C, B a nejvyšší kategorii A. Dále pak dívčí formace junior i senior a formace párové. Čeští reprezentanti se pravidelně účastní mistrovství světa, mistrovství Evropy a světových pohárů, a to jak v juniorských, tak i seniorských kategoriích.

 

 

 

 

Podle údajů zveřejněné v tzv. knize roku (Year Book - WRRC) stoupá velmi výrazně oblíbenost sledování rokenrolu na TV obrazovkách.